Изложба с твобри на осъдени лица по проект "Умения за свобода"

Дори в тъмницата може да има цветове. Ако там влезе културата. Това подсказват десетки творби на лишени от свобода, подредени в изложба в Общинския съвет. Проектът „Умения за свобода – артистични пътища за развитие на професионални умения за затворници” по програма Еразъм плюс доказва, че затворниците могат да се почувстват творци и могат да преживеят изкуството в себе си, ако бъдат провокирани, разбира се. Това бе целта на експертите от нашата организация - да  накараме обитателите на иначе това мрачно място да отворят сетивата си с инструментите на културата. 

В експерименталната част на  проекта, реализирана в Затвор Пловдив,  се включиха лишени от свобода мъже на възраст между 18 и 55 години, като над 30 от тях са участваха в няколко работилници -  ателиета по декупаж, спирит ефект, пластика- работа с глина и рециклиране на хартия. Засилен нтерес предизвика и  театралната работилница, в която затворниците  поставиха пиесата "Рейс" на Станислав Стратиев. 

 На откриването на изложбата присъства и артистичният директор на Фондация „Пловдив 2019” Светлана  Куюмджиева. Тя не скри, че е приятно изненада от изложеното в чисто професионален план като изкуствовед. 

В рамките на събитието бе анонсиран проектът „Изкуството на живота чрез живота на изкуството“, който Сдружението ще реализира в следващите две години като част от програмата на „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“.

Comments

Popular posts from this blog

Форум театър в Затвор Пловдив

Общо събрание на Сдружението